How to Smoke Fish: The Ultimate Guide on Everything

Slik røyker du fisk: Den ultimate guiden om alt

Posted on: January 16, 2023



ood røyking har alltid vært en måte å gjøre kjøtt om til en delikatesse. Du trenger ikke bare å røyke de vanlige mistenkte som rødt kjøtt, svinekjøtt og kylling; du kan røyke fisk også.

Matrøyking har alltid vært en måte å gjøre kjøtt om til en delikatesse. Du trenger ikke bare å røyke de vanlige mistenkte som rødt kjøtt, svinekjøtt og kylling; du kan røyke fisk også. Denne metoden ble tidligere brukt til å konservere sjømat, men nå er det en måte å tilberede gourmetfisk hjemme. Prøv røkt fisk hvis du er lei av å røyke biff og vil prøve noe annerledes, men likevel saftig deilig.

Er røyking av fisk forskjellig fra å røyke biff?

Selvfølgelig er det det. Fra krydder til temperatur, alt varierer. Du kan ikke bruke samme gni til en fisk som du ville gjort til annet kjøtt. Fiskekjøttet er mer mørt enn rødt kjøtt, så koketiden varierer også. Men ikke bekymre deg. Med moderne matrøykere som Bradley Smokers, kan du justere temperaturen og tilberedningstiden for å skape røkt perfeksjon.

Om du vil tilberede en hel fisk eller en filet er opp til deg. Vi vil veilede deg her om prosessen, som er ganske lik for begge. Denne veiledningen for røyking av fisk er for nybegynnere, så vi har lagt spesiell vekt på detaljer. Ikke gå glipp av noen av trinnene vi har nevnt og se magien skje. Du vil få en saftig, mør fisk som smelter i munnen med sprøtt skinn på toppen, akkurat som du drømte om det. Så la oss komme i gang.

Ingredienser for røyking av fisk

Når det gjelder ingrediensene har vi brukt en viss mengde ingredienser som utfyller mengden fisk vi røkte. Hvis mengden fisk er høyere eller mindre, ikke glem å justere ingrediensene. Så her er listen over det du trenger:

  • 4 til 5 pund fiskefileter med skinn. Gjerne ørret, laks, makrell, havabbor, seilfisk eller tunfisk til røyking.
  • 1/2 kopp granulert hvitt eller lysebrunt sukker
  • 1/2 kopp bordsalt eller koshersalt
  • 1 liter vann
  • Paprika er foretrukket for en krydret smak, men du kan velge hvilket som helst krydder, krydder eller gni.
  • Friske urter til garnering. Gjerne persille, rosmarin, salvie, timian eller dill.
  • Sitronskiver til servering

Ingredienser for å forberede en Cajun tørr rub

Her er en annen liste over ingredienser for de som liker at fisken skal være krydret når den røykes. Denne ruben fungerer bra med de forskjellige fiskene vi nevnte ovenfor. Men ikke glem å balansere mengden hvis du ikke bruker samme mengde fisk som nevnt i denne veiledningen.

  • 1/2 ss cayennepeper
  • 1/2 ss tørket timian
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss løkpulver
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 3 ss paprika
  • 3 ss myknet smør eller margarin. Hold det til side; ikke bland det med gni.

Verktøy for å røyke fisk

Som nevnt tidligere vil vi ikke gå glipp av noen av detaljene når du røyker fisk, så vi har sortert ut en liste over ting du trenger. Ha dem klare før du begynner å lage mat.

1. En kvalitetsmatrøyker med avanserte kontroller for temperatur og koketid. Bradley Smoker er vårt valg her.

2. En stor bolle

3. Plastfolie

4. Et kjøtt termometer

5. Smaksatt bisquette. Dette er en måte å forsterke smaken av fisken med smakstilsatt røyk. Bradley Bisquettes er vårt valg her. Disse sagflisene produserer ren, smaksatt røyk og slukker seg selv før de blir til aske.

Klargjør fisken for røyking

Ja, dette er et eget steg fordi du må være veldig nøye med valg av fisk her. Gå for en fet fisk i stedet for en slankere. Store biter av fet fisk forblir møre og saftige etter røyking. Mager fisk har en tendens til å bli tørr og hard etter å ha blitt røkt. Du kan snakke med slakteren din om dette for å få den perfekte. Hold også huden på. Dette vil bidra til å holde kjøttet på plass. Etter røyking vil den også gi den et flasset, sprøtt ytre lag, mens innsiden blir saftig og mør. Hele fisken skal avkalkes. Fjern ryggraden for stor fisk. For mindre fisk, hold ryggraden festet til den ene siden.

Forbered marinaden

Bland salt, sukker og paprika med vannet og la det småkoke på svak varme til alt er oppløst. La den komme ned til romtemperatur, og la fisken ligge i den i minst 6 til 10 timer.

Etter saltlaken kan du bruke tørr rub som en marinade for å få det ekstra spicy kicket på røkt fisk. Ikke glem å vaske fisken når du har tatt den ut av saltlaken og tørk den.

Sjekk ut hele katalogen vår med artikler om saltlake og herding her:
Hva er forskjellen mellom sylting, saltlake, marinering og herding?
Herding og røyking av kjøtt for hjemmematkonservering
Veibeskrivelse for saltlaking og herding av kjøtt for matrøyking

Røyker fisken

Slå på røykeren og la den forvarme. Vi har brukt en Bradley Smoker her med automatisk forvarming og koketemperaturkontroll. Du kan se brukerhåndboken for ethvert annet merke du bruker.

For å røyke en hel ørret, still inn temperaturen mellom 63 og 93 °C og stek til skinnet begynner å bli flasset, noe som vil være nærmere en time. Temperaturen og timingen vil være lik en hel ørret når du røyker laksefilet.

Bruk alltid en kjøtttermometer for å forhindre overrøyking av fisken din. Når den er ferdig, server den varm og sydende med sitronbåter og pyntet med urter etter eget valg.

Vi håper denne veiledningen for røyking av fisk var nyttig for nybegynnere til å eksperimentere med noe nytt med matrøykeren. Ikke hopp over Bradley-tipsene og -triksene vi har delt her for å gi den røkte fisken den ekstra piffen.

For flere gode ideer om hvordan du får mest mulig ut av din Bradley Smoker, sjekk ut de fantastiske artiklene på vår Bradley Smoker Food Smoking Blog for flere tips og triks.