Å lage Jerky er mye enklere enn man kanskje tror. Så bra som butikkkjøpt jerky kan være, hjemmelaget jerky er fenomenalt! Her er noen triks og tips for å hjelpe deg i gang.
Velg det magreste snittet du kan finne
Når vi røyker annen mat, søker vi vanligvis etter fett og godt marmorert kjøtt. Når du lager jerky, ønsker vi å holde fettinnholdet så lavt som mulig, da vi skal dehydrere kjøttet.
For mye fett vil ikke bare hindre at kjøttet tørker ordentlig ut, men det vil også harskne i løpet av kort tid. Selvsagt kan du lage jerky med biff, som vi alle vet godt og vel. Likevel kan du lage utmerket jerky med over magert kjøtt som vilt og elg. Øye av runde, bunnrunde eller flankebiff er alle gode magre snitt og utmerkede valg for å lage rykkete.
Tilberede kjøttet
Ta kjøttet ut av kjøleskapet og begynn tilberedningen umiddelbart. Siden veldig kaldt kjøtt er lettest å skjære i tynne skiver, bør du vurdere å legge det i fryseren en stund før du skjærer det.
Skjær kjøttet langs kornet i ¼ tomme tykke strimler, og fjern eventuelt fett mens du skjærer. Mariner den over natten. Dagen etter fjerner du kjøttet fra marinaden, men ikke skyll.
Vær kreativ med marinaden din. Bruk asiatisk-inspirerte ingredienser som ingefær og mirin, eller gå den sørvestlige ruten og prøv å tilsette Cajun-krydder og lime. Hovedmetoden for konservering med jerky er tørking, ikke nødvendigvis saltlake- eller herdestadiet, som med andre prosjekter. Så du kan gå litt vill med smak her.
Tørking av kjøttet
Heng jerkyen på kjøttkroker i røykemaskinen og tørk jerkyen ved 140°F uten røyk for å tørke overflaten.
Begynn å røyke
Tilsett noen bisquetter til røykeren. Prøv Apple, Cherry, Hickory eller Mesquite og skru opp varmen til 165 °F, røyk i 2-3 timer. Øk temperaturen ytterligere 10 grader og røyk til du er ferdig. Du vet at jerkyen er klar når du bøyer den og den begynner å frynse seg. Å røyke den lenger, til stadiet hvor den klikker når den bøyes, vil gi jerkyen lengre holdbarhet, men den blir mindre smakfull.
Slik oppbevarer du det trygt
Siden dette kjøttet ikke er helt dehydrert (kunne ikke tygge det på det tidspunktet) og siden kurer og kulturer ikke brukes, husk å oppbevare jerkyen i kjøleskapet. Den vil vare lenge, og å holde den i et kjølig og regulert miljø vil sikre at den varer enda lenger!
Sjekk ut noen av våre enkle å lage rykende oppskrifter her.