Sometimes it’s bigger than the food

Noen ganger er det større enn maten

Posted on: January 11, 2023Par tekst med et bilde for å fokusere på det valgte produktet, samlingen eller blogginnlegget. Legg til detaljer om tilgjengelighet, stil eller gi en anmeldelse.

Hilsen alle sammen!

Som min første blogg for Bradley, hadde jeg planlagt å sette sammen en episk oppskrift eller en form for "how to" som ville gjøre livet på kjøkkenet enklere. Noen ganger har imidlertid universet andre planer for oss.

Så i stedet, for min første blogg, skal jeg snakke om moren min. Ikke i den spesifikke forstand, selv om hun var en fascinerende kvinne og jeg ikke er sikker på at andre vil dele min entusiasme om emnet. Men om hvordan hun indirekte fikk meg til å innse noe i går kveld som jeg egentlig ikke hadde tenkt på tidligere: Noen ganger er det større enn maten.

En lidenskap for matlaging

Vi mistet moren min tilbake i 2004, lenge før hun hadde god tid til å lære meg alt hun visste om matlaging. Men utover teknikkene og oppskriftene jeg klarte å lære, lærte hun meg om lidenskap.

Hun demonstrerte hvordan mat kan være et personlig uttrykk, sende en melding, eller rett og slett la deg gi en bit av deg selv til de du lager mat. På samme måte vil en kunstner uttrykke seg på lerret, vi som elsker å lage mat gjør det gjennom mat.

Jeg husker en samtale jeg hadde med henne (på kjøkkenet selvfølgelig) under tilberedningen av et feriemåltid tidligere. Det begynte med en direkte kommentar som «Hvorfor kan jeg ikke få potetene mine til å smake som dine?»

En hemmelig ingrediens

Hun så på meg med et rampete glimt i øyet og svarte "Fordi du bare lager dem for deg og ikke bruker min hemmelige ingrediens."

Forundret så jeg på henne og sa «Jeg lager dem akkurat på samme måte som du gjør! Hvilken hemmelig ingrediens snakker du om?”. Hun vendte tilbake til blikket til den oppgaven som stod foran henne på disken, og med et lite smil svarte hun ett ord; "Kjærlighet".

OK, OK, nok å gå nedover memory lane. Du lurer kanskje på hvordan noe av dette henger sammen med bloggen. Det som skjedde i går kveld som førte til at jeg skrotet bloggen jeg hadde skrevet, og satte denne i stedet.

Det er der universet kommer inn

Min kone Chantelle og jeg holdt på å pakke ut vår siste julepynt, mens jentene våre løp rundt i huset og var barn. De var alle spente på å gjenoppdage alle de glemte skattene som ikke ble sett siden i fjor. Så så Chantelle på meg og sa etter en tung pause: "Jeg skulle ønske vi kunne lage en julemiddag akkurat som den moren din pleide å lage til jentene våre."

Jeg blinket kort tilbake til de ekstravagante flerretters feiringene av "strekkbare bukser" av alt som er spiselig som mor ville sette sammen. Så jeg svarte: "Vi kan!"

En skatt av gamle kokebøker og håndskrevne oppskrifter

Du skjønner, jeg hadde alle mammas kokebøker gjemt bort. Ikke bare «Better Living»- eller «Women's Day»-sjangerbøkene, men også «God nok til å klippe ut» og «Viktig nok til å bli håndskrevet»-stablene med hjemmelagde notatbøker.

Fortsatt i boksen der de hadde hvilt i alle de årene siden vi hadde ryddet huset hennes! For å være ærlig hadde jeg aldri brukt dem. Kanskje fordi jeg aldri hadde trengt dem, siden internett gjør det alt for enkelt å finne oppskrifter. Eller fordi jeg trodde de kunne gjøre meg melankolsk.

Likevel, med et oppdrag om en "mammas julemiddag" på listen, kom bøkene ut. I disse bøkene fant jeg ikke bare oppskriftene på løk-salviedressing og grønne parmesanbønner jeg lette etter, men jeg så også bevisene på mammas "hemmelige ingrediens" gjennom disse bøkene.

Noen ganger er det virkelig mer enn bare mat

Håndskrevne notater, tillegg og modifikasjoner var gjennomgående, og jeg fant meg selv bla gjennom sider og sider. Deler av henne som gjorde hver av disse rettene til det de var.

Det var da det gikk opp for meg! Vi er alle stolte av å tjene det beste vi kan til våre venner og kjære. Det jeg imidlertid ikke var klar over er at når vi legger vår lidenskap, vår oppmerksomhet på detaljer og vår egen "hemmelige ingrediens" på disse tallerkenene, gir vi mer enn mat til kroppen.

Noen ganger er det større enn bare maten. Det er en måte å ta vare på våre kjære på, en måte å vise at de er så viktige for oss at vi ønsker å gi dem vårt beste. Noen ganger er det bare et enkelt "Jeg elsker deg".

Universet del 2

Tretten dager før jul, og jeg så igjen gjennom disse bøkene for å ta et bilde for denne bloggen.

Blant dusinvis av avisklippede oppskrifter var det tydeligvis noe jeg hadde gått glipp av. Da jeg åpnet omslaget til en bok, var det et enkelt løst avispapir.

Jeg trodde det var en annen oppskrift, og snudde den for å lese den. Det var ikke en annen oppskrift, men et gammelt utklipp av en ukjent forfatter, fra et ukjent papir. Men det faktum at mamma hadde lagret den i kokeboken sin forteller meg at jeg savnet en annen måte at den er større enn maten: tiden vi deler på kjøkkenet.

Du vet, jeg tror jeg skal lage mat med jentene mine i kveld. Lite vet de at uten at de vet om det, uansett hva de lærer, vil jeg ta langt mer fra det enn de vil.


God jul alle sammen.

Ryan Shervill
Forfatter og redaktør
www.RyanShervill.com