Piercerer du rått kjøtt før tilberedning, og hvis ja, hvilket verktøy bruker du? I årevis har det vært en pågående debatt om man bør stikke hull i kjøtt før tilberedning, der alle har gitt sine grunner for hvorfor man bør eller ikke bør. Her hos Bradley Smokers sier vi at, som med mange spørsmål om matlaging, er det ingen svar på dette. Matlaging handler om å være kreativ og prøve forskjellige oppskrifter for å se hva som hjelper deg med å oppnå ønsket resultat.
I denne artikkelen vil vi diskutere fordeler og ulemper med å stikke kjøtt før du røyker, og skissere noen av verktøyene du kan bruke.
Bør du pierce kjøtt før du røyker?
Det går mye på matlaging, og det er mange trinn å følge før du legger kjøttet i matrøykeren, inkludert marinering.
Å bløtlegge kjøttet i marinader bidrar til å gi smak samtidig som kjøttet blir mørt. Avhengig av hvor tynt du har kuttet kjøttstykkene dine, kan det hende at marinaden ikke trenger så dypt inn. I slike tilfeller vil det å stikke hull i kjøttet hjelpe alle ingrediensene helt å absorbere og ikke forbli på overflaten. Sondering hjelper deg også å kjenne kjøtttemperaturen for å unngå overkoking.
En annen fordel som har vært forbundet med å stikke hull i rått kjøtt er at det hjelper til med å mørne kjøttet. Piercingene lar varmen trenge dypere inn når du lager mat, reduserer steketiden og gjør kjøttet mørt.
Mens noen hevder at piercing av rått kjøtt før matrøyking lar juice slippe ut, er andre alle for det. Kjøttets fuktighetsnivå og mørhet avhenger i stor grad av steketid og temperatur. I tillegg skader det å stikke kjøttet ikke fibrene nok til at ekstra juice kan lekke ut.
Hvordan stikke hull i kjøttet
Det er flere måter å gå om dette på. Det som er viktig å vurdere er å sikre at du ikke stikker for dypt ned i biffen og ender opp med å ødelegge strukturen. Av denne grunn er det avgjørende hva du bruker til å stikke hull i kjøttet. Noen av elementene du kan bruke inkluderer prober og injektorer.
Hvordan sondere kjøttet ditt
Hold fingrene på sonden, før den forsiktig gjennom midten av kjøttet og la den stå i 15–20 sekunder for å la temperaturen registrere seg. Når du gjør det, sørg for at sonden ikke kommer i kontakt med andre varme overflater enn kjøttet. I tillegg skal sonden ikke berøre bein eller fett. Fortsett å sondere kjøttet til du når ønsket temperatur spesifisert i oppskriften eller matrøykeren.
For bedre resultater bør du stikke sonden inn i den tykkeste delen av kjøttet og sørge for at den er minst to tommer dyp. Det er også en god idé å sjekke temperaturen regelmessig, da det vil hjelpe deg å vite når kjøttet ditt er egnet til konsum.
Hva du bør vurdere når du kjøper en kjøttsonde
- Nøyaktighet – Hovedformålet med en kjøtttermometer er å veilede deg om steketemperaturen for å vite når kjøttet er klart. Hvis sonden er unøyaktig eller har inkonsekvenser, kan det ødelegge matlagingen.
- Rekkevidde – Røyketemperaturen varierer avhengig av kjøtttype. Når du kjøper en sonde, er det viktig å sørge for at den har et bredt spekter av avlesninger.
- Innspillingsfunksjoner.
- Hastighet.
- Vedtak.
Hvordan bruke kjøttinjektorer
I motsetning til prober som vanligvis brukes til å sjekke kjøtttemperaturen, er injektorer sprøyter som du fyller med marinader slik at du kan fordele det jevnt i kjøttet du velger.
Hvorfor bruke en kjøttinjektor
Marinering av kjøttet før røyking bidrar til å forbedre smaken og mørne kjøttet. En av fordelene med å bruke en kjøttinjektor er at en injektor trenger dypere enn å gni marinaden på brystet. Dette betyr at marinaden vil bli absorbert på overflaten og inne i kjøttet.
En kjøttinjektor bidrar også til å holde kjøttet ditt saftig. Avhengig av hvordan du liker brystet eller biffstykket du velger, kan noe kjøtt være litt tørt. For å holde kjøttet saftig og fuktig, kan du injisere det før du røyker.
Slik bruker du det:
Forbered marinaden i en bolle, fest deretter nålen til kjøttinjektoren og trekk den flytende marinaden inn i sprøyten. På kjøttet, stikk kjøttet forsiktig gjennom med kjøttinjektoren til du kjenner beinet, og trykk deretter forsiktig ned.
Når du skal injisere kjøttet ditt
Jo mer tid du lar kjøttet sitte, jo bedre, da det vil gi saftene mer tid til å spre seg. Men alt avhenger av din foretrukne smak.
Siste tanker
Selv om det har noen fordeler å pierce kjøttet før røyking, er det også ulemper. Spørsmålet om du skal gjennombore kjøttet med prober og injektorer avhenger av hva du ønsker å oppnå og din foretrukne smak.
Her er flere artikler om dette emnet:
Kan du injisere saltlake i røkt kjøtt?
Tips og triks på injisert brisket
For flere gode ideer om hvordan du får mest mulig ut av Bradley Smoker, sjekk ut de fantastiske artiklene på vår Bradley Smoker Food Smoking Blog for flere tips og triks.