How to smoke cheese. Step by Step

Hvordan røyke ost. Steg for steg

Posted on: January 11, 2023Maple glasert røkt cheddar!

Lønnglasert røkt Cheddar!

Jeg elsker røkt cheddar...jeg mener jeg *virkelig* elsker det. Problemet med å kjøpe det er at det kan bli truffet eller gå glipp av ... noen ganger er det flott, noen ganger ikke, selv om det alltid er kostbart!

Saken med å røyke ost er at det kan bli på samme måte ... noen ganger bra, noen ganger ikke, og fordi det er så mange variabler involvert, kan det kreve mye prøving og feiling før du treffer den vinneroppskriften.

Sluttresultatet av tre års eksperimentering

Det jeg skal legge ut her er den nøyaktige metoden og ingrediensene jeg bruker for å lage cheddaren min. Er det den beste røkte cheddaren i verden? Du må fortelle meg!

Hva det imidlertid *er*, er sluttresultatet av tre år med eksperimentering, finjustering og prøving og feiling (og noe virkelig forferdelig ost i prosessen!).

Det handler om osten

Jeg har funnet ut at de fleste kommersielle pakkede oster er "OK" i røykeren, men sjelden er de gode. De har en tendens til å være litt fete og utsatt for svette, selv ved lavere temperaturer.

Jeg klarte imidlertid å finne en ost som røyker usedvanlig godt: Armstrong Old Cheddar. Armstrong cheddaren er litt tørrere enn noen av de andre kommersielle ostene jeg har prøvd, har en rekke små sprekker og lommer på overflaten for å holde deilig røyk og glasur, og er en *perfekt* form for røyking.

I tillegg er de 2"x2"x7 ½" i stedet for de mer vanlige 1"x4", og som en ekstra bonus er Armstrong laget i Canada.

Hvordan glasere osten

Så vi har osten...nå om den glasuren. Jeg glaserer osten min med en lett pensling av ren lønnesirup før jeg røyker.

Hint av søt lønnsmak balanserer veldig godt med rikdommen i røyken og den skarpe kanten på osten. Dessuten bidrar sirupen til å holde osten fuktig, i tillegg til å gi røyken en bedre overflate å feste seg til, samtidig som den ikke hindrer smaken i blokken.

Metoden

(Merk: Jeg røyker alltid osten min når utetemperaturen er mellom -5 og -10 grader Celsius, for best resultat)

1. Fjern plasten fra osten, still blokken(e) på enden og legg den i fryseren i en time. Dette vil ikke fryse osten, men kjøler den ned til optimal røyketemperatur samtidig som den tørker utsiden av osten.

2. Ta osten ut av fryseren, og pensle lett med lønnesirup med en silikontråklepensel. Du vil ikke bløtlegge osten med sirupen, bare en lett skum. Ordne på stativer.

3. Legg et par timer med eplepucker i røykemaskinen, start den og fyll puckfangskålen med isbiter.

4. Sett stativet(e) så høyt i røykeapparatet som mulig, og åpne ventilene halvveis. Åpne mer hvis tempen er over -5 eller lukk dem mer hvis det er kaldere enn -10.

5. Røyk osten i to timer, åpne døren kort hvert 30. minutt for å rotere osten ¼ omdreining. Selv om du vil miste litt røyk ved å gjøre dette, sikrer det at osten er jevnt røkt, bidrar til å holde temperaturene i sjakk, og lar også fuktighet slippe ut av røykeboksen. Men ikke bekymre deg, røyken kommer seg raskt tilbake.

6. Når de 2 timene er ute, åpner du døren og lar osten stå i røykeovnen i 15 min.

7. Ta med osten inn i huset, og pakk godt inn med plastfolie. Sett deretter den innpakkede osten i en Ziploc-pose og plasser den bak i kjøleskapet i minst to uker ... en måned er bedre. Selvfølgelig kan du bli fristet til å prøve osten din med en gang, men stol på meg på dette: Ikke gjør det! Osten vil være ekstremt bitter til den har fått en sjanse til å eldes/smakene får trenge inn.

Vær tålmodig og ikke rot til osten din

Men hvis du ikke kan motstå og absolutt MÅ vite hvordan osten smaker med en gang, gå tilbake til røykeren din, åpne døren og gi innsiden av døren en god slikk...den vil smake akkurat det samme , men du vil ikke rote til osten på denne måten.

Det er det! Du har fulgt oppskriften min, vært tålmodig og er klar til å prøve kreasjonen din. Nyt den alene, som et fantastisk tillegg til burgere eller pizza, eller ta den ekstra blokken og pakk den inn til en god venn.

Jubel,

Ryan Shervill
www.RyanShervill.com