Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye vs. Filet Mignon: Hva er forskjellen?

Posted on: January 18, 2023Choosing the right cut of meat for your barbecue can be overwhelming. There are simply too many options to choose from. If you want the highest-quality steaks, two cuts that fly off the grill, and most dinner tables are ribeyes and filet mignon.

So, what’s the difference between these two cuts of beef?

Å velge riktig kjøttstykke til grillen kan være overveldende. Det er rett og slett for mange alternativer å velge mellom. Hvis du vil ha biff av høyeste kvalitet, to stykker som flyr av grillen, og de fleste middagsbord er ribeyes og filet mignon.

Så, hva er forskjellen mellom disse to kjøttstykkene?

Entrecote

Hvis du er på utkikk etter det smakfulle biffstykket, vil du kjøpe ribeye-biff. Ribeye-biffen er et kutt over resten på grunn av sin intense smak og ømhet.

Som navnet antyder, er ribeye et kutt som kommer fra kuas ribbeseksjon. Dette kuttet ligger mellom et dyrs skuldre og lend. Selv om det ligner litt på mørbrad, er snittet ganske mørt, men med mer marmorering og fett. Marmoreringen bidrar til å gi et ekstra mørt og saftig kjøttstykke kjent for sin rike smak.

Den har fått navnet sitt fra utseendet, som noen ganger inneholder fett og en særegen kjøttvirvel på innsiden av biffen. Ribeyes og prime ribbein steker kommer fra samme sted, men førstnevnte er skiver i stedet for å bli tilberedt hele.

Når ribeye er skåret i tynne skiver mot kornet, er en av de møre biffstykkene. For et slikt magert kjøttstykke er det overraskende smakfullt og rikt på fett som gir fantastisk smak uten å legge mye vekt.

Det er forskjellige kutt av ribeye: ben-inn og benfri. Kutt selges vanligvis tørt og vil ha fordel av en fuktig tilberedningsmetode.

Filet Mignon biff

Mens ribeye tar prisen for smak, er filet mignon det møre biffstykket. Navnet "filet mignon" er fransk og oversettes løst til "lekker tykk skive."

Filet mignon kuttes fra indrefileten. Ytrefilet er kjøttet som ligger bak på dyret, under lenden, som er kjøttdelen på innsiden av brystkassen. Med en okseribbe finner man ytrefileten i den siste delen av kjøttet.

En filet mignon kuttes fra den større delen av lenden bak brystkassen. Indrefileten får lite bevegelse hos et dyr fordi det ikke er vektbærende vev. Den har derfor mindre bindevev, derav dens ømhet. Den beste filet mignon-kuttet kommer fra midten av indrefileten, som er den mykeste.

Vevet har små strimler av fett som renner gjennom seg. Den inneholder også mindre marmorering enn de fleste kutt, noe som gjør smaken mildere i sammenligning.

Store forskjeller

Den største forskjellen mellom de to typene biff er hvor de kommer fra. Vi kan imidlertid gå lenger og skille dem gjennom smak, tekstur, størrelse og til og med kostnad.

Smak

Ribeye har mer smak enn filet mignon. Hvis du er ute etter en solid storfekjøttsmak, gå for førstnevnte. I tillegg til en mindre uttalt smak, har filet mignon mindre fett og er generelt mindre fet enn ribeye.

En annen faktor du kan vurdere her er tilbehøret til retten din. Den sterke biffsmaken i ribeye kan overvinne mange ingredienser.

Tekstur

Begge kjøttstykkene er naturlig møre. Filet mignon har imidlertid en mykere tekstur enn ribeye. Som nevnt tidligere, har dette mer å gjøre med plasseringen av kuttene og fraværet/tilstedeværelsen av bindevev – jo mer vevet er, jo tøffere er kuttet. I vårt tilfelle har indrefileten, der filet mignonen kommer fra, mindre vev og er derfor mer mør.

Utseende og størrelse

Filet mignoner er vanligvis mindre enn ribeyes. Filet mignon er vanligvis omtrent 1 tomme tykk og 6–8 tommer lang. Muskelen den kommer fra er rørformet, så de ser runde ut når de kuttes. Ribeye-steker er derimot mer sjenerøst kuttet.

Utseendet til de to biffene er også vesentlig forskjellig. Du vil se færre striper av fett drysset i en filet mignon sammenlignet med en ribeye. Ribeyen har store fettskiver inne i biffen så vel som rundt kantene. I tillegg virker filet mignon jevnere, noe som forklares av mangelen på bindevev. Ribeye har en tøffere overflate.

Koste

Mens begge har en tendens til å koste mer enn andre kjøttstykker, er filet mignon betydelig dyrere enn ribeye. Ømheten i kuttet og dens knapphet kan forklare hvorfor.

Hvilket snitt er best for røyking?

Ulike mennesker har forskjellig smak. Imidlertid vil den naturlige teksturen til kuttet også spille en rolle i steketiden til kjøttet ditt. Den tøffere ribeye vil vanligvis ta lengre tid enn filet mignon på røykeren. Hvis du er ute etter den beste smaken, gå for ribeye. Hvis teksturen er din første vurdering, gå for en filet mignon.

Sjekk ut noen flere biffartikler her:
5 Steak ferdig innvendige temperaturer og tider
Slik bør du være mør biff
Hvordan lage den perfekte New York Strip-steaken

For flere gode ideer om hvordan du får mest mulig ut av Bradley Smoker, sjekk ut de fantastiske artiklene på vår Bradley Smoker Food Smoking Blog for flere tips og triks.