Gratulerer med Canada-dagen alle sammen!
Canada har en lang historie og tradisjon for å røyke mat. Tradisjonelt, som det skjedde andre steder også, brukte folk det til å konservere kjøtt og fisk før kjøling kom.
Røyking sørget for at maten holdt seg over lengre perioder og over vintermånedene, da maten var knappere. Ikke bare bevarte røyking maten, men det ga den også en fantastisk smak.
Ikke nødvendig lenger, men appetittvekkende
Nå med kjøleskap i stort sett alle hjem, trenger vi ikke å røyke mat for å bevare den, men det gjør det også for smaken den gir. Røyking av mat er fortsatt veldig vanlig og en del av dagens tradisjoner i mange nordlige land som Grønland, Russland, Sibir, Skandinavisk og Canada.
Kanadisk mat er notorisk vanskelig å definere. Joe Clark, vår 16th Statsminister sa at "Canada har et kjøkken av retter. Ikke en grytegryte, men et smørebord.» Maten vår er påvirket av noen mange andre land at det er så få rent kanadiske retter.
Røkt laks, Donairs, Perogies, det kanadiske kjøkkenet?
Vi mange produserer noe av den beste kaldrøkte laksen, men det er en rett som har sitt opphav i skandinaviske land. Nova Scotia kan ha sin egen stil med donatorer, men retten har sin opprinnelse i Tyrkia. De kanadiske præriene lager de beste perogiene, men det er en rett fra Ukraina. Så hva er kanadisk?
Noen av våre mest kjente kanadiske matvarer er røkt som...
Røkt Goldeye
Som det multikulturelle samfunnet vi er i dag, er det påvirkninger fra hele verden, men de fleste tradisjonelle røkte kanadiske matvarer stammer hovedsakelig fra våre First Nations-røtter.
Noen retter som Montreal-Style Smoked Meat (hvis sanne opprinnelse i beste fall er uklar) og kanadisk bacon har en mer europeisk innflytelse. Imidlertid er de mange røkte kanadiske matvarene hentet fra vårt første folks mat og er århundrer gamle.
Til ære for vårt fantastiske land, la oss fyre opp røykeren i dag og lage litt kanadisk mat!