Smoked, Cured, Aged, and Dehydrated Meat: What's The Difference?

Smoked, Cured, Aged, and Dehydrated Meat: What's The Difference?

Posted on: January 17, 2023Meat is a highly diverse food when it comes to preparation. Incredibly, each method is unique and results in a different taste and flavor from the wide profile of the meat. You can prepare and cook meat according to your liking, and whichever the case, it will result in a savory, delicious, hearty meal, provided you follow a quality recipe.

Kjøtt er en svært variert mat når det gjelder tilberedning. Utrolig nok er hver metode unik og resulterer i en annen smak og smak fra den brede profilen til kjøttet. Du kan tilberede og tilberede kjøtt etter din smak, og uansett vil det resultere i et velsmakende, deilig, solid måltid, forutsatt at du følger en kvalitetsoppskrift.

Et vanlig spørsmål de fleste stiller, spesielt nybegynnere på kjøkkenet, er imidlertid forskjellen mellom røkt, spekemat, lagret og dehydrert kjøtt.

Vel, den første tingen å merke seg er at alle av dem er kjøtttilberedning og matlagingsprosesser. Du kan ha samme type kjøtt, men disse vesentlig forskjellige tilberedningsmetodene gjør stor innvirkning. Forskjellen ligger i stor grad i hva slags ingredienser og prosedyre som er involvert i hver.

Du vil definitivt vite og forstå hver av prosessene før du går inn på kjøkkenet, og kanskje det kan være grunnen til at du har klikket deg inn på denne siden. Den gode nyheten er at vi vil dele med deg hva disse forskjellige prosessene betyr og hvordan du kan utføre dem hjemme effektivt. Etter å ha gått gjennom denne artikkelen, kan vi garantere at du vil utforske disse forskjellige måtene å tilberede kjøttet på.

Røkt kjøtt

Røyking av kjøtt er en av de beste måtene å forbedre smaken på, selv før du kaster det på matrøykeren. Det blir ofte referert til som kaldrøyking og oppnås best under et temperaturområde på 55 og 85 °F (13 og 29 °C). Saltlake og salt er de vanlige ingrediensene som brukes til kaldrøyking av kjøtt, men du kan også tilsette ekstra krydder etter din smak. Du bør ikke bekymre deg for den lave temperaturen og bakteriene siden de kjemiske ingrediensene er godt tatt vare på.

Ideelt sett kan kaldrøykingsprosessen vare i dager eller uker, avhengig av hva du liker.

Spekemat

Spekemat refererer til kjøtt som har blitt behandlet for konservering enten gjennom saltlake, røyking, hermetikk, røyking eller tørking. Kjøtt tilberedes med vilje for å forhindre at det blir angrepet av mikroorganismer som vil gjøre det skadelig for konsum. Herding gjøres også for å øke kjøttets holdbarhet og holde det trygt for konsum i lengre tid.

Herding av kjøtt er en eldgammel praksis som har blitt utført i århundrer. Det kan enten gjøres tørt, vått eller en kombinasjon av de to. Tørrherding gjøres for å trekke ut overflødig salt ved å tømme kjøttet. Våtherding gjøres med bruk av en blanding av vann og salt utført i kjøleskapet. Kombinert herding er en sjelden prosess som kombinerer både den tørre og våte prosessen. Det brukes mest til å behandle skinker og utføres i kjøleskapet.

Det er forskjellige måter du kan bruke salt eller saltlake på kjøttet. Du kan enten velge å massere det, drysse, injisere eller bløtlegge kjøttet i en beholder med salt. Den ideelle måten å kurere kjøttet er best basert på kjøttstykket du tilbereder.

Et nyttig tips for å herde kjøttet ditt er å sørge for at du pakker det inn for å holde det rent og i form.

En viktig ting å merke seg er at spekemat må tilberedes før inntak.

Sjekk ut hele katalogen vår med artikler om saltlake og speking av kjøttet ditt her:
Hva er forskjellen mellom sylting, saltlake, marinering og herding?
Herding og røyking av kjøtt for hjemmematkonservering
Veibeskrivelse for saltlaking og herding av kjøtt for matrøyking

Eldret kjøtt

Eldret kjøtt er kjøtt som har blitt hengt opp i et bestemt rom i et miljø med kontrollert temperatur for å hjelpe det med å utvikle et skorpebelegg. Du kan henge kjøttet opp i måneder og til og med år. Du må sikre deg tilgang til alt nødvendig utstyr for å lette aldringsprosessen.

Nøkkelen å merke seg er at kjøttet må skrapes forsiktig for å eliminere soppskorpen som har utviklet seg før tilberedning.

Dehydrert kjøtt

Dehydrert kjøtt har holdt seg gjennom tørking. Dehydrering av kjøtt er en av de beste måtene å bevare det på i lang tid. En unik egenskap ved dehydrert kjøtt er at det kan spises slik det er, uten matlaging.

Du kan også lagre dehydrert kjøtt for senere inntak etter at du har kjøpt det. Å plassere den i en lufttett forseglet beholder kan holde det dehydrerte kjøttet i opptil to uker. Poser i glidelås eller lufttette krukker kan også være et alternativ å bruke.

Oppbevaring av dehydrert kjøtt i en vakuumforseglet pose og la det stå i romtemperatur kan bevare kjøttet i opptil en måned.

Selvfølgelig er det så mye mer å lære om spekemat, røkt, dehydrert og lagret kjøtt. Det er en gammel prosess og har en rik historie. Men dette er noen av de essensielle tipsene du må ha for hånden før du hopper ut på kjøkkenet.

Husk at de fleste av de forskjellige kjøttformene, for eksempel lagret kjøtt, kanskje ikke er lett tilgjengelig i dagligvarebutikken, da de krever en mer unik og spesifikk prosess.

For flere gode ideer om hvordan du får mest mulig ut av din Bradley Smoker, sjekk ut de fantastiske artiklene på vår Bradley Smoker Food Smoking Blog for flere tips og triks.