Når det kommer til å lage appetittvekkende, deilig kjøtt og sjømat, er det få metoder som slår smaksinfusjonen du får med røyking. Prosessen gir maten din en dyp røyksmak som er vanskelig å reprodusere på annen måte. Røyking er imidlertid bare halvparten av den endelige smaken. Resten avhenger av hvordan du velger å krydre kjøttet og sjømaten. Hvis du fortsatt er ny på matrøyking, ikke bekymre deg. Med bare noen få tips får du deg til å lage appetittvekkende måltider på kort tid.
Velge riktige urter og krydder
Det er noen grunnleggende ting å huske på når du velger riktige urter og krydder til kjøttet eller sjømaten. Det første du bør tenke på er smaken du leter etter. Går du for en velsmakende eller krydret smak? Eller kanskje du ser etter noe litt mer jordnært eller floral?
Prøv å tenke på hva som vil utfylle hovedingrediensen du lager mat. Å blande urter og krydder kan virkelig endre smaken til en rett, så du vil gå sakte for å unngå å overdøve kjøttet.
Kjøtt, urter og krydder
Ulike typer kjøtt gjør seg godt sammen med forskjellige urter og krydder. I tillegg til den pålitelige kombinasjonen av salt og pepper som kan brukes på nesten alt, er det andre krydder og urter du kan bruke for å sette litt pift til kjøttet ditt.
Storfekjøtt
Selv om biff kommer i mange stykker og former, forblir én ting konstant: dens sterke smak. Du må derfor velge et krydder eller urt som ikke vil bli overveldet av det.
Noen lett tilgjengelige krydder som gjør seg godt med biff er løk, sort pepper og hvitløk. Disse aromatiske og salte krydderne kan enkelt beholde sin egen smak uten å drukne i biff. Hvis du vil ha noe med mer brennende, gå for kajennepepper. Bruk basilikum for den litt minte touchen. Timians sitronsmak vil runde av selv de sterkeste smakene, mens salvies varme og duft vil gjøre enhver rett lettere.
Tørket rød og grønn paprika er gode tillegg til biffmarinader. Oregano er en annen urt å se etter, spesielt hvis du lager en middelhavsinspirert biffrett. Denne urten er imidlertid ikke varmevennlig, så pass på å legge den til på slutten av tilberedningen.
Svinekjøtt
Svinekjøtt har en mer dempet smak enn biff, men det er fortsatt søtt og velsmakende. Med små justeringer kan de fleste urter og krydder du bruker i okseretter også brukes til svinekjøtt. Noen spesifikke urter og krydder vil imidlertid gjøre det bedre med svinekjøtt.
Kanelens søte og litt røykfylte smak balanserer den salte siden av svinekjøtt fint. Du vil gjerne bruke ingefær på et søtt svinekjøtt på grunn av dens pepperaktige og pikante smaken. Hvis du røyker en skinke, vil einerbær balansere sødmen fint.
For svinekjøttmarinader og rubs er sennep et utmerket valg.
Kylling
Sammenlignet med svine- og storfekjøtt er kylling mild. Sammen med dens mangel på farge, kan noen til og med kalle den blid. Dette er en god ting fordi det gir deg rom til å være kreativ. Du kan velge krydder og urter som vil gi den mer liv, både gjennom smak og farge.
Hvitløkens sterke og salte smak fungerer godt med kylling. Du kan legge røkt paprika til kyllingen din for farge og litt røyk. Salvie er en vanlig ingrediens i de fleste fjærfekrydder.
En annen sammenkobling som aldri slår feil er rosmarin og kylling. Denne urten har blitt brukt i kyllingoppskrifter i uminnelige tider for sin treaktige og avkjølende effekt.
Bruk litt kanel på kyllingen for å tilføre litt sødme. Enda bedre, tilsett litt spisskummen for å tilføre litt varme. Mace er et annet krydder du bør prøve, sparsomt, for en velsmakende finish.
For kyllingmarinader gjør det underverker å legge til et laurbærblad. Smaken av andre ingredienser vil bli mer uttalt.
lam
Lam har en mer distinkt og aggressiv smak enn biff og svinekjøtt, som vanligvis balanseres ut av jordiske urter og krydder. Disse inkluderer gurkemeie, hvitløk og spisskummen. Bruk små porsjoner gurkemeie og spisskummen for å unngå å overvelde lammet.
Timian og dill gjør seg godt i lam rubs. Koriander, mynte og rosmarin er også gode valg for lam.
Sjømat, urter og krydder
Sjømat er et vidt begrep som omfatter ulike typer fisk. Selv om alle har sin unike smak og tekstur, er fisk generelt delikat, så de klarer seg godt med lette krydder og urter.
Estragon er en favoritt å bruke på fisk. Prøv det på krabber, reker og hummer. Svart pepper og koriander er gode valg for laks og tilapia. Tilsett en dæsj røkt paprika og timian til sistnevnte for mer smak.
Sitrongress passer godt sammen med de fleste skalldyr og annen sjømat med litt sødme. For ørret og sverdfisk kan du bruke salvie for å tilføre noe av jordigheten. Bruk mildere chilipepper for å tilføre litt varme til rekene dine.
Mynte er et godt valg for fiskemarinader.
Vil du lære mer om krydder? Sjekk artiklene nedenfor:
Hva er hensikten med å krydre kjøttet ditt?
Når du skal gå enkelt: De beste kjøttstykkene for kun å bruke salt og pepper
Typer krydder for grilling
For flere gode ideer om hvordan du får mest mulig ut av Bradley Smoker, sjekk ut de fantastiske artiklene på vår Bradley Smoker Food Smoking nettsted