Does Cold Smoking Cook or Preserve Food?

Gjør kaldrøyking kokk eller Bevare Mat?

Posted on: January 18, 2023Matrøyking er en av de tidligste formene for matlaging og konservering av mat da ovner ikke fantes. I den menneskelige sivilisasjonens historie ble matkriser på grunn av naturkatastrofer ansett som en alvorlig trussel mot overlevelse. For å overvinne disse situasjonene konserverte mennesker mat ved å røyke den. Røyking er hovedsakelig en prosess for å konservere mat, som kjøtt, som er svært utsatt for forurensning.

Matrøyking er en av de tidligste formene for matlaging og konservering av mat da ovner ikke fantes. I den menneskelige sivilisasjonens historie ble matkriser på grunn av naturkatastrofer ansett som en alvorlig trussel mot overlevelse. For å overvinne disse situasjonene konserverte mennesker mat ved å røyke den. Røyking er hovedsakelig en prosess for å konservere mat, som kjøtt, som er svært utsatt for forurensning.

I moderne tid har vi kjøleskap til oppbevaring av mat og ulike avanserte tiltak for å ivareta matkriser. Så, en gang en populær metode for matkonservering, har røyking nå gått over til en måte å tilføre intens røyksmak til mat. Nå er et vanlig spørsmål som ofte dukker opp blant nybegynnere som røyker mat, om de skal kaldrøyke eller varmrøyke maten. For å finne en solid løsning på dette vil vi diskutere visse aspekter ved matrøyking og bruken av matrøykere her. Sjekk det ut.

Hva er varm røyking?

Varmrøyking er prosessen med å tilberede mat til perfekt ferdighet ved hjelp av varm røyk. Generelt foretrekkes kjøtt for denne typen røyking. Fisk og fjærfe tilberedes også i varm røyk. Varmrøyking sikrer at maten er helt trygg for konsum og resulterer også i deilig røykfylt mat.

Hva er kaldrøyking?

Kaldrøyking er prosessen med å tilføre en røykaktig smak til maten uten å tilberede den. Denne typen matrøyking brukes også for å øke holdbarheten til maten. Kaldrøyking gjøres ved lavere temperaturer og høyere luftfuktighet. Denne kombinasjonen av temperatur og fuktighet trekker ut fuktighet fra den ytre overflaten av kjøttet, noe som gjør det fiendtlig for bakterier å leve eller avle. Dette sparer på en måte maten fra forurensning i en viss periode.

Er kaldrøkt mat trygt eller ikke?

Noen mennesker tror at røkt mat kan føre til matforgiftning og flere andre helseproblemer. Så det neste spørsmålet som ofte dukker opp er: hva er behovet for å kaldrøyke mat hvis den ikke konserverer den ordentlig? Følgende punkter kan være et svar på dette.

1. Ikke spis kaldrøkt mat, spesielt kjøtt. Maten må tilberedes for å fullføre ferdig før den konsumeres.

2. Temperaturområdet mellom 104 °F til 284 °F (40 °C til 140 °C) er ideelt for bakterier å avle og vokse. Under kaldrøyking bør temperaturen inne i matrøykeren være under 30 °C (86 °F) og minimum 10 °C (50 °F).

3. Fuktighet er en avgjørende faktor ved matrøyking, spesielt kaldrøyking. Fuktighetsnivået inne i matrøykeren må holdes på det nødvendige nivået.

4. Matrøyking er en lav og langsom prosess, og kaldrøyking er ikke annerledes. Sørg for at den ytre overflaten av kjøttet er kaldrøkt skikkelig på alle sider, slik at det ikke er plass til bakterier å vokse.

Andre faktorer som påvirker kaldrøyking

Foruten temperatur og fuktighet er flere andre faktorer viktige for den perfekte kaldrøykingsopplevelsen.

Kvalitet på kjøtt: Noen ganger kan bearbeidet kjøtt være den mest uhygieniske maten for kaldrøyking. Med bare "salgsdatoen" på den, er det vanskelig å gjette når kjøttet ble behandlet og hvor mye bakterier som allerede har vokst på det når du kjøper det.

Type matrøyker: Som nevnt tidligere bør temperaturen inne i matrøykeren holdes på et minimum. Temperaturkontroll kan være et alvorlig problem for en improvisert matrøyker eller et tradisjonelt røykeri. Det samme gjelder fuktighetsnivået. Denne variasjonen i temperatur ved kaldrøyking og fuktighet inne i kammeret kan føre til dårlig kaldrøyking.

Type mat: Kjøtt er en populær mat for røyking på grunn av den intense røyksmaken som det absorberer. Imidlertid kan andre matvarer også kaldrøykes og er mindre utsatt for bakteriell forurensning. For eksempel kan ost og noen grønnsaker være et flott alternativ for nybegynnere å prøve kaldrøyking. Stol på oss. Du vil ikke kunne få nok røkt ost når du først har prøvd den.

Type drivstoff: Røyken som brukes til å kurere maten ved kaldrøyking må være ren og ikke svart. Når det gjelder tradisjonelle røykerier, brukes sagflis til kaldrøyking fordi det genererer lav varme. Men røyken er ikke alltid ren, så finn et bedre alternativ som ikke spiller noen rolle i å forurense maten.

Tips for perfekt kaldrøyking

Vi vet at vi ikke bare kan la deg gjette løsningene etter å ha snakket om alle faktorene som kan ødelegge kaldrøykingsopplevelsen. Så her kommer de:

Bruk en profesjonell matrøyker: En matrøyker av høy kvalitet som Bradley Smoker kan endre den generelle matrøykeopplevelsen. En Bradley Smoker kan integreres med en Bradley Røyker kald røyker adaptersett for øyeblikkelig å forvandle den til en kald røyker. Med innebygde digitale temperaturkontroller, forhåndsinnstilt timer og en separat vannpanne, kan Bradley Smoker kaldrøyke mat til perfeksjon uten frykt for forurensning.

Bruk ren røyk: For å sikre at kjølig røyking skjer i ren røyk, bruk sagflis i stedet for sagflis. Bradley Bisquettes er et flott alternativ her. Disse spesialkomprimerte sagflisene brenner i en nøyaktig tid og slukker før de blir til aske. Med Bradley Bisquettes, kaldrøyking kan også være trygt og mindre rotete.

Ikke hopp over tørrherding: Salt er det beste herdemidlet som har blitt brukt i matrøyking gjennom historien. Salt fremskynder prosessen med fuktighetstap under matrøyking, og øker holdbarheten til maten.

Sjekk ut hele katalogen vår med artikler om saltlake og speking av kjøttet ditt her:
Hva er forskjellen mellom sylting, saltlake, marinering og herding?
Herding og røyking av kjøtt for hjemmematkonservering
Veibeskrivelse for saltlaking og herding av kjøtt for matrøyking

Siste tanker

Vi håper denne artikkelen svarer på alle spørsmålene dine angående formålet med kaldrøyking og den riktige måten å gjøre det på. Du kan sjekke ut flere Bradley-tips og triks for matrøyking på Bradley Smoker-bloggen.

For å hjelpe deg videre i prosessen med å bli en pitmaster har vi laget en gratis e-bok:

Lær tips og triks for grilling, fra å velge den beste grillen og røykemaskinen til de beste kjøttstykkene til å begynne med. Les også pitmesterens teknikker og hemmeligheter for å oppnå den perfekte smaken.

+ 20 gratis oppskrifter og paringsskjema for røyking ved!

Og bonus intern temperaturguide!

<< Last ned gratis e-bok >>