Hot smoked moose heart

Varmt røkt elghjerte

Thomas Karlstein

Vi har lett etter elghjerte i lang tid. Siden jeg ikke jakter elger selv, har det vist seg å være vanskeligere enn jeg først trodde.

Ingredients

Varmrøkt elghjerte - oppskrift

1 helt elghjerte

Saltlag 12%

3 L vann

245 g (jodert)

salt 163 g

nitrittsalt 15

hvite pepperkorn

6 laurbærblader

Preparation

Skikken tilsier at hjertet går til skytteren, og rekkevidden tatt i betraktning må det ses på nesten like upassende å gi avkall på sin belønning?

Hjertet er virkelig et fint stykke. Hvis noen Skytten i fremtiden ønsker å bli kvitt hjertet sitt, kan vi løse det problemfritt i det skjulte. Jaktlaget ditt trenger ikke å vite noe. Bare kom hit! Med unntak av enkelte deler, de du vanligvis finner i viltfrysdisken, er elgkjøtt lite kommersialisert i sammenligning, noe som gjør at selv mine mest pålitelige kraner kammet null.

Noen spør kanskje hvorfor du skal skrive et innlegg om et kjøttstykke som flertallet av innbyggerne vil ha vanskelig for å komme over? Vel, i Sverige blir det skutt omtrent 80 000 elger hvert år. Målet er vanligvis rundt 100.000. Av 300 000 jegere sier 270 000 at de jakter elg. Tallene er selvsagt omtrentlige, men det er helt klart et lesergrunnlag for et innlegg om varmrøkt elghjerte. Det er heller ikke uvanlig at jegere har en røyker.

Jakt, fiske og røyking er interesser som oppmuntrer hverandre. Litt som løk, gulrot og selleri. Slaktevekten for en voksen elgokse er rundt 190 kg, for en elgku rundt 160 kg og for en kalv rundt 64 kg. Man sier vanligvis at hjertets vekt er 1/100 av slaktevekten. En fullvoksen okse har altså et hjerte som veier i underkant av 2 kg(!). Rundt 10.000 tonn elgkjøtt får de svenske jegerne hvert år. Viltkjøtt tilsvarer rundt 4 % av alt kjøtt som konsumeres i Sverige og er et sunt og klimasmart alternativ til annet kjøtt.

Viltkjøtt er magert og inneholder høyere nivåer av stoffer som omega-3, sink og jern enn vanlig tamme kjøtt. Viltkjøtt er en svensk fornybar naturressurs som virkelig er økologisk. Som du allerede har forstått har jeg fått tak i et elghjerte. Det var fra en venn til en venn, som jeg gjerne ville vært venn med. Det var ingen motkrav bortsett fra en liten smakebit av resultatet. Sagt og gjort. Etter å ha gjengjeldt en bit av det nyrøkte hjertet, kom snart spørsmålet om jeg også ville ha sjøfugl? Nok en uke senere fikk jeg fire hjemmebryggede øl å smake på som takk. Jeg tror jeg må ha møtt ham hjerte til hjerte. Jeg har aldri møtt fyren i seg selv, men jeg liker ham allerede og kan godt se hvordan vi kan nyte hverandre i fremtiden.

Naturromantikeren i meg sier at hjertet helst skal nytes i skogen foran bål. Det er kokende kaffe, rennende vann i forgrunnen, nybakt brød, smør, fluestang og pistol. Hele pakken. Det er nesten som om allergikeren vil slenge inn en løs, luftig klirring også. Bildet jeg malte hørtes veldig fint ut helt til jeg så ut i det overskyede været og ikke kunne se om det var morgen, middag eller kveld? Du er også komfortabel. Jeg er ikke det minste spent på å kjøre 30 mil for å spise røkt elghjerte ved en vannbekk. Grunneierne ville nok også ha meninger om hvorfor jeg sitter på grunnen deres med ubundet jakthund, rifle og uten fiskekort. De ville nok ikke kjøpt i det hele tatt at det hele bare er rekvisitter til mitt elghjerteforbruk? Jeg ordner et rustikk skjærebrett innendørs i stedet. Kaffen byttes mot det ølet jeg fikk og jeg fyrer opp i komfyren...
 

Metode:

Med et elghjerte like stort som en mindre fotball kan det være vanskelig å komme i gang med klippingen. Du får følelsen av at du ikke helt vet hvor du skal begynne. Det er vanskelig å beskrive i tekst den nøyaktige rekkefølgen kuttene skal gjøres i. Mitt tips er å løfte hjertet opp med begge hender og kjenne litt rundt. Du får da ganske snart en ide om de forskjellige delene av hjertet.

Gjør det første snittet der det føles som om hjertet er minst tett sammen.

Etter utånding kan hjertet deretter deles i tre deler.

To sider, kammene, og et litt tynnere stykke som jeg ikke har ordet for.

Trim så bort sener, bindevev og ting du ikke vil ha igjen på en indrefilet av okse.

Ifølge meg skal bare kjøttet stå igjen og da blir det en del å skjære bort. Jo mer nøyaktig du er, jo finere blir det senere når kjøttet skal skjæres i skiver og legges utover.

Forbered saltlaken.

Bland saltene med kaldt vann. Hvis det brukes finkornet salt, trenger ikke vannet å varmes opp på forhånd. La saltet stå en stund og rør av og til.

Ta litt av kraften og kok krydderne i. La krydderne småkoke en stund under lokk og avkjøl deretter.

Slå så det kokte ned igjen i loven. Ved å småkoke krydderne kommer smakene bedre frem.

Vekt kjøttstykkene ned under overflaten av lagene, en vanlig tallerken gjør vanligvis susen. Jeg lar hjertet ligge i løsningen i tre dager når saltløsningen er 12%.

Flytt litt mellom bitene en gang hver dag og fargen blir jevnere på kjøttet. Hvis bitene er for tett sammen, vil ikke lagene passe.

Etter tre dager i saktekokeren tar jeg ut og skyller kjøttet under rennende kaldt vann.

Tørk kjøttet helt med papir.

La det da helst hvile og tørke på rist i kjøleskapet over natten. Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er at bitene er tørre før du begynner å røyke. Det er ikke et must å la kjøttet tørke i kjøleskapet over natten, men sørg virkelig for å tørke, tørke igjen og igjen.

Røyk så hjertet ved 80°C til innvendig temperatur i kjøttet er 65°C. Jeg bruker lønnebriketter, men en balansert røyksmak som den du får fra or fungerer også bra.

lønnetre
Tre

Maple Bisquettes for Bradley Smokers

Med en mildt røykfylt, søt og subtil smak, er Maple Bisquettes perfekt for å røyke kalkuner og forsterke smaken til fjærfe og vilt.

Shop Now