Smoked Lobster Mac and Cheese

Røkt hummer Makaroni og ost

Thomas Karlstein

Jeg har alltid likt motsetningen innen luksuriøs søppelmat.

Ingredients

2 ferske hummer

makaroni og ost

100 g ekte lys pilsner

230 g melk

14 g natriumcitrat

360 g revet salt ost uten sødme (foreslått 70 % cheddar 30 % gouda eller edam)

300 g tørr pasta (albuepasta for den klassiske amerikanske mac and cheese-følelsen)

hakket persille til å pynte med evt sprøstekt avrent bacon revet cheddar eller annen ost

Preparation

Et tidlig minne er luksusburgeren hos mamma langs E4 på vei til Arlanda, hvor du kunne bestille hamburger med blant annet russisk kaviar. Jeg vet ikke om det ble bestilt veldig ofte, sannsynligvis ikke. Selv så jeg alltid bare på den, litt sjokkert over prisen. I tenårene mine var lommen min altfor tom, og første gang jeg prøvde ekte kaviar ville det definitivt ikke være på en hamburger på et gatekjøkken. Så mye jeg hadde forstått. Forhåpentligvis mettet den pretensiøse burgeren noen, selv om jeg stort sett tror det sto på menyen for å lage en snackis.

Her er jeg, tjuefem år senere, og skriver om en hamburger jeg aldri har smakt, fra et sted som, i hvert fall i sin opprinnelige form, ikke eksisterer lenger. Med luksuriøs søppelmat mener jeg ikke bare luksuriøst som i dyrt, det kan også være luksuriøst i den grad det er godt tilberedt. En annen ting jeg liker er når det er et sammenstøt mellom ingrediensene. Som i retten vi skal lage mat i dag. Den ferskrøkte hummeren sammen med noe så enkelt som makaroni og ost er en skikkelig frontkollisjon når det gjelder ingredienser, men smakene går absolutt hånd i hånd, og det er derfor det sannsynligvis ikke er første gang du har hørt om Lobster Mac & Ost. Å ikke skru litt opp en allerede klassisk rett ville vært helt ulikt meg.

Av den grunn røyker jeg selvfølgelig hummeren. Ikke helt fra bunnen av, den tilberedes fortsatt i en butikk, men etter omtrent en time i røyken har den akkurat passe mengde røyksmak til å ta denne retten enda høyere. I siste øyeblikk la jeg også bollen med makaroni og ost i røyken. Den fete ostesausen, forsiktig smaksatt med lett kraft og melk, absorberer raskt røykaromaene og tar farge.

Til slutt grilles røkt hummer og pasta med mer ost. Servert med sprøstekt bacon og litt nydelig grønt på toppen føles det nesten feil å putte ordet junkfood i munnen lenger.

Røkt hummer - Metode:

Vri hodene av hummeren. Legg på en røykstativ slik at væskene i skjellene beholdes best mulig under røyking.

Røyk hummeren på toppen av røyken med milde bisquetter i 1 time ved omtrent 70°C.

Mac og ost (med ostesaus som ikke skjærer seg) - Metode:

Kok pastaen al dente etter anvisning på pakken. Salt bare veldig lett.

Hell av vannet og skyll med kaldt vann slik at kokingen stopper uten at pastaen blir iskald.

Sett til side og begynn med ostesausen. Det er enklest å lage ostesausen i en termomixer.

Bland væskene med natriumcitrat til de er oppløst.

Sett temperaturen til 70°C, hastighet 3 og bare mat ned osten mens den smelter. (Uten termomixer, resultatet tatt i betraktning, går det like godt i en vanlig kjele med stavmikser. Husk dog å ikke skru opp temperaturen for mye.

Bruk helst vannbad. Varm opp væskene i vannbad til den når maksimalt 70°C. Når saltet er oppløst begynner du å tilsette litt ost om gangen. En spiseskje om gangen er nok.

Arbeid osten ned med en stavmikser. Fortsett med mer ost etter hvert som den smelter.)

Bland to porsjoner pasta i en gryte eller bolle av rustfritt stål.

Hell over ostesausen. Muligens vil ikke all ostesausen bli konsumert. Pastaen skal trekke til seg, men den skal ikke drukne.

I løpet av de siste 10 minuttene av hummerrøyketiden, plasser bollen med blandet makaroni og ost i røykemaskinen. (Prøv å matche blandingen av pasta og ost med hummerens sluttstadium i røyken. Du vil ikke at pastaen skal bli for kald.)

Servering:

Ta så alt ut av røyken. Sett sammen hummerne på toppen av to serveringsboller fylt med mac og ost. Pynt (hovedsakelig pastaen) med revet ost og kjør deretter til høyeste temperatur under grillelementet i ovn. Når osten er farget – ta den ut og pynt med valgfritt tilbehør som sprøstekt spekestrøssel, revet ost og eller hakket persille.