Røkt kirsebær Gammeldags
I dag skal vi gå utenfor de vanlige røykerammene.
Ingredients
4-5 røkte kirsebær eller rå bigar (70°C/1t)
5 cl Woodford Reserve Bourbon (Kentucky straight)
2 cl sukkersirup
noen sprut med Angostura
en liten skvett brusvann
Preparation
Det blir ikke noe bacon. Ikke noen brisket, ikke engang et elghjerte, røkt vaniljeis eller saltlakris.
I dag er det fredag og på fredager nyter du en fredagsdrink, en TGIF-cocktail om du vil - Smoked Cherry Old Fashioned. Jeg la til TGIF-cocktail-tingen bare for at Bradley HQ i England i det minste en dag skal forstå hva som egentlig blir skrevet her. Her i Sverige vet vi allerede at det kalles fredagsdrink.
Først skulle jeg fortelle deg litt smart at Old Fashioned er en av få drinker som har gitt navn til et glass; det gammeldagse glasset. Da slo det meg at det er champagne, øl og vinglass. Jeg var uheldig å tenke. Mindre feil er at det er få cocktailer som har glass oppkalt etter seg. Tom Collins kanskje, men der føler jeg at highball-glasset føles mer akseptert. Dette får meg til å lure på, hva kom først? Cocktailen Old Fashioned eller glasset Old Fashioned? Riktig svar er glasset. Det ble bare kalt noe annet – «a rocks ice cream».
The Old Fashioned sies å ha blitt servert først på slutten av 1800-tallet i USA. Tidligere, på begynnelsen av dette århundret, hadde man begynt å snakke om «cocktails», men dette var lenge før bartendere og bloggere laget mixologi av det hele.
Ingrediensene var fortsatt enkle og få, og hva som definerte en cocktail var fortsatt uklart. En avisredaktør som ble bedt om å forklare ordet cocktail skrev: "...en kraftig hjernerystelse av brennevin, bitter, vann og sukker." En gammeldags. Hvor nøyaktig drikken ble servert er uklart, meningene er forskjellige. Morsomt faktum er imidlertid at byen Louisville har kalt drinken sin offisielle bydrikk. Hvert år i løpet av de to første ukene av juni feires "Old Fashioned Fortnight". De to ukene før National bourbon day 14. juni. The Old Fashioned som fenomen og cocktail fikk også et enormt løft da hovedpersonen til Mad Men nesten konstant ble sett nippe til en.
Utallige varianter av Old Fashioned har blitt laget. Mens noen diskuterer om det skal være bourbon- eller rugwhisky, lener jeg meg gjerne tilbake i mellomtiden og nipper til en gin i stedet for whiskyen. Vår gammeldagse i dag er imidlertid noe utenom det vanlige.
I denne cocktailen har jeg rotet røkt bigaras direkte fra Bradley smoker. Tenk deg en maraschino 2.0. Bigar-råene røkes ved 70°C i en time, selvfølgelig med kirsebærbriketter.
Jeg bruker Woodford Reserve Bourbon som base, tilsetter litt sukkersirup, noen skvetter Angostura bitters og en skvett brus. Denne Old Fashioned er fryktelig spennende i munnen.
Nå må jeg sette meg ned og ta en slurk, for hvis jeg skriver Gammeldags en gang til begynner øynene mine å blø.
Metode:
Start Bradley-smokeren og still inn temperaturen til 70°C.
Kjern kirsebærene, den enkleste måten er med en kirsebærutjerner.
Når røyken er varm, røyk kirsebærene i en time.
La deretter avkjøles.
Bland 6-8 kirsebær i bunnen av et gammeldags glass.
I et blandeglass med is - bland bourbon, sukkersirup og Angostura.
Tilsett is i Old Fashioned-glasset, sil av drinken, topp med en skvett brus og rør med en skje.
Bedre å øke mengden brus gradvis, enn å ha for mye dun på en gang.
kirsebær
Tre
Kirsebærbisquetter gir en mild, søt og fruktig aroma perfekt for røyking av fjærfe, fisk, sjømat, biff, svinekjøtt, lam, vannfugler, grønnsaker og ost.
Shop Now