Bradley Cold Smoked Salmon with Dill

Bradley Kaldt røkt laks med dill

Sandra Tate

Julen som nærmer seg og røkt laks er alltid høyt på listen over 'Must Haves' for det festlige bordet. Enten det er på blinier med drinker, eller med rusling til frokost, er det like viktig for jul og nyttår som Tyrkia.

Ingredients

1 kg tykk laksefilet, bein fjernet

for kuren:

500 g havsalt

250 g bløtt brunt sukker

1 ss tørket dill

Preparation

Jeg innrømmer at jeg unngikk å lage min egen røkelaks en god stund, skremt av muligheten for å gjøre en dyr feil. Jeg burde ikke vært bekymret, det er en enkel og veldig givende prosess. Som alltid overgår resultatene alt du kan finne i supermarkedshyllene, og det er rom for eksperimentering for å lage ditt helt eget, unike produkt. Siden jeg også er veldig glad i gravad lax, har jeg valgt å inkludere dill i oppskriften min, men utelukk det hvis du foretrekker det.

Denne måneden har jeg ikke tatt med en oppskrift (selv om avstykker blir en god paté, og den er nydelig i pastaretter og quiche) fordi det er lite mer fantastisk enn en tallerken med tynne oblater av røkelaks sammen med en kile sitron- og kornbrød.

Kjøp din laks fersk fra en god fiskehandler og husk at det ferdige produktet blir tynne skiver. Når det er sagt, vil jeg personlig alltid foretrekke å velge et tykt stykke fisk og ikke bakenden. Skjellene vil ha blitt fjernet, men du må stifte ut stykket selv - stryk beinlinjen bakover og beina vil lett kjennes og lokaliseres. Da er det en enkel oppgave å bruke en pinsett eller en liten tang for å fjerne dem.

Metode:

Ha sukker, salt og dill i en bolle og bland godt. Spred en god håndfull, omtrent en fjerdedel, av blandingen jevnt over en tettsittende beholder (en plastkakeboks eller en dyp bakebolle gjør det) og press laksen med skinnsiden ned over kuren. Gni mer av blandingen inn i kjøttsiden av laksen og pakk deretter resten over toppen for å danne en tykk skorpe av kur - det er viktig at mesteparten av kuren havner på kjøttsiden. Dekk til og avkjøl i 12 timer, eller over natten.

Nå vil fisken ha mistet noe fuktighet, og du vil kanskje finne noe slammet kur rundt fileten. Skrap forsiktig bort så mye av kuren du kan med fingrene (den må kastes) og skyll under en kald kran for å fjerne resten. Du vil oppdage at det har vært et betydelig vekttap (ca. 15 %) og fisken vil være ganske stiv (spesielt skinnet) mens kjøttet nå er desidert dypere i fargen. Tørk tørk og legg fileten på et rent kjøkkenhåndkle og la den stå i 3 timer i kjøleskapet eller et kaldt, luftig sted. Da vil overflaten være litt klebrig å ta på. Gni overflaten med mer dill (eller ikke, hvis du foretrekker det) og legg skinnsiden ned på en Bradley Smoker-trådhylle.

Fyll stabelen til Bradley Smoker med bisquette etter eget valg, (for meg er det klassisk eikerøyk, men eple ville fungere bra), og sett opp med kaldrøykeradapteren. Adapteren er veldig viktig for langvarig kaldrøyking, men disse kalde, klare dagene er også en bonus. La den øvre ventilen være helt åpen for god sirkulasjon av røyk. Røyk i 6 timer (eller lenger hvis du liker en sterkere smak).

Ta ut og pakk inn før du kjøler i et par dager for å myke før du skjærer - og bruk det tynneste bladet du har for best resultat. GOD JUL!

Eik
Tre

Eikebisquetter for Bradley Smokers

Det mest allsidige treet av dem alle er eik. Passer spesielt godt med fjærfe, storfekjøtt, svinekjøtt, lam og vilt.

Shop Now