Røkt Kandisert laks Oppskrift
En av de bedre kandiserte lakseoppskriftene vi har kommet på gjennom årene.
Ingredients
Laksefileter (Coho, Chinook eller Sockeye)
½ liter vann
¼ kopp grovt salt
3 og ½ kopper ekte lønnesirup
4 kg ren honning (smeltet)
4 kg Demerra sukker
¼ kopp sitronsaft
Preparation
Bland saltlaken på forhånd og la det stå for å la smakene blande seg og sukkeret løses opp.
Etter å ha fjernet bein og skinn, kutt laksen i tynne strimler ~ ½ til en tomme brede og ¼ tomme tykke.
Legg strimler i saltlake i 24 timer.
Fjern deretter hver stripe, ikke vask av saltlaken ettersom den danner glasuren, og stikk gjennom den ene (tyngre) enden med ½ av en rund tannpirker (fortalte deg at denne var tidkrevende!), og heng opphengt på grillen. Plasser slik at stripene ikke berører hverandre, da de VIL smelte sammen hvis du gjør den feilen! Her er et eksempel på hvordan grillen ser ut når den er klargjort for tørking:
Gjenta prosessen til du har brukt opp alle fiskestrimlene, og sett på et kjølig sted til tørk. Fans vil fremskynde dette trinnet. Det tar ofte i overkant av 24 timer. Du kan ikke kjøre viftene for nært i starten, ellers vil det føre til at stripene kommer i kontakt med hverandre og smelter sammen. Vær også forsiktig så du ikke overtørker produktet. Legg merke til at strimlene i utgangspunktet skal være gjennomsiktige, da du kan se tannpirken rett gjennom de fleste av dem.
Så er det inn i røyken en stund. Jeg synes hickory er litt for sterk for denne oppskriften. En blanding av ½ eple og ½ or gir en veldig jevn "fløyelsmyk" smak. Hold varmen noe lav (~ 125) for å unngå overtørking og svie.
Fjern fra røyker og la avkjøles. Fjern deretter tannpirken fra hver stripe og vakuumforsegl / frys ned alt du ikke skal sluke opp med en gang.
Det ferdige produktet vil fortsatt forbli gjennomsiktig, men det får en tydelig røykaktig smak. KJEMPEGOD!