Smoked prawns with garlic aioli, grilled bread and quail eggs

Røkte reker med hvitløksaioli, grillet brød og vaktelegg

Thomas Karlstein

Det er ingen hemmelighet at når noe skal feires, gjøres det best med god mat.

Ingredients

Enhver mengde reker (helst ferske, alternativt tint frosne)

Aioli - oppskrift

1/2 fedd revet hvitløk

1 egg

1,5 ts dijonsennep

1 ts sitronsaft

1 ts hvitvinseddik

2,5 dl rapsolje salt og pepper

Lagt til tillegg:

Dillkvister

Kokte vaktelegg

Sitronskiver

Grillet brød

Tynne skiver rødløk

Preparation

Det er ingen hemmelighet at når noe skal feires, gjøres det best med god mat. Da jeg så denne solskinnsdagen komme, forberedte jeg meg selvfølgelig på et mateventyr i hagen. Hvordan starte dagen har spilt som en film for meg i noen dager nå. Sov i, men ikke for lenge. Lag frokost og server i halvskygge. Sørg for å være så vidt beskyttet mot den sterkeste solen. Kroppen trenger hvile når den våkner. Det trenger tid. Dekk til bassenget. Vann plantene, sett deg ned en stund. Ring etter noe kult å drikke. Reis deg når kroppen føles urolig, spark litt grus, og ta av deg skoene for en kort dans ute på plenen. Gå deretter inn, ta ut rekene, tørk dem tørre. Start opp Bradley-røykeren. Til lunsj serveres røkte reker, grillet brød, en nypisket aioli, dill, sitron og vaktelegg. Champagne og tåket pilsner hviler i den store isbollen.

Jeg har snakket om det før, men det fine med å lage mat i røyken er at alt liksom ordner seg selv. I mellomtiden kan du rusle rundt og ha det gøy, ta en sving forbi røykeskapet og konstatere at det lukter himmelsk. Alternativet er å gjøre noe meningsfylt med tiden, men da har du liksom gått glipp av poenget, da kunne du like gjerne laget mat på vanlig måte. Vel, i Sodoma og Gomorra var disiplinen svak, den som ikke slappet av mens han røykte ble hengt samme dag. Du vet, best å slå seg til ro en stund. Det burde ikke være noe problem på en dag som denne. Det er snart midtsommer og vi vet alle hvordan været vanligvis er den helgen.

Gå av hælene nå, sug i varmen. Bruk sammen med bikinien eller de stramme badebuksene. Ja, du er feit, men det er naboen også. Har du spist godt og godt kan du i hvert fall skylde på det. Deres respektive elsker hverandre uansett. Men uansett hva du gjør, ikke klag. Vær fornøyd. Ellers vil jeg henvise deg til de gråeste novemberdagene. Den dagen bussen kom for sent, da huden din var blek, da lønna var over, da bunnen av vaskebunken lente seg mot vaskerommets to motsatte vegger, når du om natten frigjorde deg fra å rydde opp etter festen og våknet med et tungt hode og en Tsjernobyl for å ordne opp dagen etter. Nyt, vi vet ingenting om morgendagen. Det er mye diskutert på nettfora hvordan du best kan røyke dine egne reker. Det er viktig å finne en balanse der røyksmaken kombineres med rekesmaken. Ikke for vanskelig, ikke for lett. De må ikke bli for lange, da de blir seige, de må ikke bli for korte, da de ikke rekker å absorbere røykaromaene. Etter mange forsøk tror vi at vi har funnet den rette oppskriften. Ha en fin nasjonaldag nå. Heia Sverige!

 

Metode:

Tørk rekene på kjøkkenbenken. Jo tørrere, jo finere overflate. Bruk helst ferske, men frosne reker går helt fint også. Det er mest et spørsmål om tilgang.

Legg rekene på en rist. Hvis de er små, bruk et finere netting av silikon så de ikke faller ned.

Røy deretter ved 66°C i 1 time og 15 minutter.

Aioli metode:

Ha alle ingrediensene unntatt oljen i en blender.

Start på knapt halvparten av hastigheten, drypp sakte ned oljen.

Smak til med pepper og salt.

Variasjon
 Pakke

5 smakstilte bisquetter for Bradley Smoker

Denne variasjonspakken inneholder 24 hver av eple, or, mesquite, hickory og lønn for en rekke smaker.

Shop Now