Surprise with a smoked Christmas ham in Bradley smoke

Overrask med en røkt Juleskinke i Bradley røyk

Thomas Karlstein

Det er vel få retter vi svensker har et så spesielt forhold til som juleskinken?

Ingredients

Aqua hvit sennep:

300 ml eplecidereddik

10 ss melis

160 g lyse sennepsfrø

4 ss sennepspulver

1 dl akva hvit

0,5 dl appelsinjuice

4 ts flytende honning

salt pepper

Preparation

Når kan du begynne å nyte den, skal den kokes eller bakes, hvilken type grilling gjelder? I og ved hvilken temperatur skal den tilberedes? Skal den være saftig som vårt vanlige smørepålegg eller kjøre litt lenger slik at typisk juleskinkesmak kommer frem? Klarer vi å bli enige om tilberedningen av juleskinken, fortsetter det i neste steg. Hva slags sennep foretrekkes og på hvilket brød skal det være? Vi gjør alle forskjellig, men har like rett. For det er det som er så fint med juleskinke. Det er ingen rett eller galt. Det er bare alles egen versjon av juleskinke. Vi vet egentlig ikke så mye om juleskinken. Det er noen ganger lettere å date retter som Karl XIIs kåldolme, enn retter som kan beskrives som våre egne.

Det man vet er at juleskinken i sin nåværende form var i hvert fall på bordet på slutten av 1800-tallet. I nasjonalromantiske julemalerier som Jenny Nyström gjorde et stort stykke kjøtt seg godt, og viste velstand og overflod. Det må da i hovedsak ha blitt gledet av de mer velstående, mens de mindre velstående fortsatt kanskje spiste gris, men ikke juleskinke slik vi kjenner det.

Andre mener at juleskinken har sin opprinnelse allerede i vikingtiden. At den skulle stamme fra den spesielt livsbejaende grisen Särimner, som ble gjenoppstått akkurat i tide til neste laug. Selvfølgelig holdt vikingene griser og det ble sikkert spist svinekjøtt på store festivaler, men julen ble ikke feiret før mye senere.

Men hva er en juleskinke? Juleskinke er ikke et spesifikt stykke, men består vanligvis av flere stykker. Som regel består en stor udelt juleskinke av flere deler som innerlår, ytterlår, rull, skank, roastbiff og pommes frites. Denne større originalskinken deles deretter i to, tre eller fire stykker for å passe til sluttforbrukerens størrelse. Denne kombinasjonen av ulike brikkedetaljer og hvordan de deretter deles opp er forklaringen på at ingen juleskinker er like. Enten i form eller tekstur. Jeg har forstått at mange synes det er vanskelig å ta i bruk nye måter å lage mat på noe som rommer så mye følelser.

Juleskinken er ikke bare mat, men fungerer som et symbol på alt vi setter pris på med julen. Det er som om tradisjonen med det runde grillede kjøttstykket inneholder en del av tryggheten som vi så gjerne vil føle. Hvordan juleskinken tilberedes er også en del av denne tradisjonen, derfor er det vanskelig for mange å begi seg ut på nye måter. Mange ser ut til å oppleve merverdi ved å nærmest rituelt gjenskape den samme juleskinken år etter år. Jeg mener at tradisjoner er viktige, men bryr meg ikke så mye om prinsipper. Selv ikke når det kommer til juleskinke.

Av den grunn velger jeg, som tusenvis av skåninger, å røyke juleskinken. Resultatet er en sakte tilberedt juleskinke med en velbalansert røyksmak. Det vi forbinder med juleskinke er der fortsatt, men med et snev av røyk. Røyking er forresten en tilberedningsmetode med en historie som går mye lenger tilbake enn juleskinkens.

Til min røkte juleskinke serverer jeg gjerne en hjemmelaget aqua hvit sennep. Jeg legger helst den røkte juleskinken på et levainbrød, mens jeg drikker et glass julemost så skummende at jeg dyrker bart.

Vi i Bradley vil ønske deg en fantastisk jul med mye røyk og harde Bradley-pakker! Røkt juleskinke En ferdigkantet juleskinke i alle størrelser ortrebriketter

Metode:

Skyll skinken under rennende kaldt vann. Tørk deretter av med rent papir. Sett så på rist og la det tørke i kjøleskapet et døgn. En tørr skinke gir den en finere farge og en mer ubitter smak fra røyken. (Har du det travelt kan du tørke skinken en time ved 60°C i varmluftsovn.)

Sett inn et ovnstermometer.

Røyk så juleskinken på grillen midt i røyken. Røyk ved 70-80°C. Avhengig av størrelsen tar det forskjellig tid. En skinke på ca. 2,5 kg tar ca. 12 timer avhengig av tykkelse. Vi foretrekker en måltemperatur i skinken på 68-70°C. For en sterkere farge, når skinken begynner å nærme seg måltemperaturen, kan du heve varmen til 140°C.

Når skinken har nådd måltemperaturen tas den ut og får avkjøles på benken. (Hvis utetemperaturen er mellom 0-5°C, er det lurt å slippe varmen ut av røykeren, lukke døren og så la skinken bli liggende og avkjøles i røyken. Røykeren holder på så mye røykaroma at det hjelper å fortsette å smaksette skinken selv mens den er avkjølt.)

Aqua white sennep Metode:

Kok eddik, sukker og sennepspulver til det løser seg opp.

Tilsett sennepsfrøene. La småkoke til halvparten av væsken gjenstår.

Ha alt i en blender og la det virke en stund.

Tilsett akevitt, appelsinjuice og honning.

Kjør mikseren et øyeblikk til på lav hastighet.

La avkjøles og smak til med salt og pepper. (Vil du ha en helt alkoholfri sennep kan du la alkoholen putre i første trinn i oppskriften. Blir sennepen da for tyktflytende kan du spe ut med en skvett vann i siste trinn.)

Variasjon
 Pakke

5 smakstilte bisquetter for Bradley Smoker

Denne variasjonspakken inneholder 24 hver av eple, or, mesquite, hickory og lønn for en rekke smaker.

Shop Now